
Cum asiguri un loc de munca sigur si sanatos
In ziua de azi, cand incertitudinea pare sa bata la orice usa, este foarte important ca atat business ownerii cat si angajatii sa se simta in siguranta la locul de munca si mai ales sa nu simta ca sanatatea le este pusa in pericol.

Acestea insa sunt conditii nu doar de bun simt, ci si care trebuie sa fie indeplinite legal. De multe ori insa cei care detin un business nu au cum sa fie atenti la toate detaliile si atunci este bine sa apeleze la specialisti din afara. A fi business owner nu inseamna ca trebuie sa stii tot ce tine de chestiunile legale ale companiei, ci inseamna ca trebuie sa ai alaturi persoane care sunt experte in domeniul lor de activitate si care sa iti ofere consultanta si implementare ori de cate ori ai nevoie.
Pentru a avea un mediu de lucru sigur si sanatos exista o serie de legi de care trebuie sa tii cont, iar in acest sens te poate ajuta un inspector in securitate si sanatate in munca. Acest inspector poate sa isi obtina certificarea urmand un curs de inspector SSM autorizat, deoarece nu exista invatamant de lunga durata pentru acest loc de munca. Asadar, are ocazia sa invete de la experti care lucreaza deja in domeniu si care deja s-au lovit de-a lungul carierei de o multime de situatii pe care pot sa le dea exemplu.
Dar ce inseamna, de fapt, un mediu de lucru sanatos si sigur? Pentru fiecare companie in parte poate sa insemne altceva. Cu toate acestea, exista o serie de principii care stau la baza unui loc de munca sigur si sanatos si peste care se adauga cele individuale pentru fiecare in parte.
Haide sa vedem care sunt bazele peste care se construieste si de unde trebuie sa pornesti.
Principii ale unui loc de munca sigur si sanatos
Indiferent de domeniul in care activezi, aceste principii trebuie sa fie de capatai deoarece nu doar ca tine membri echipei sanatosi, ci cresc eficienta si porductivitatea la locul de munca.
Masurile pentru asigurarea unui loc de munca sigur si sanatos trebuie sa se ia, preferabil, inainte ca munca sa inceapa.
1. Evaluarea riscurilor profesionale se face de fiecare data in locul unde urmeaza sa se desfasoare munca. Se identifica pericolele existente si, pentru fiecare dintre ele, se creaza o serie de reguli de care sa se tina cont. Apoi se fac scenarii referitoare la posibile accidente sau imbolnaviri si din nou se face o lista de lucruri de care sa se tina cont pentru ca acestea sa nu devina realitate. Se stabilesc o serie de masuri de prevenire si control pe care trebuie sa le cunoasca toti angajatii.
2. Odata ce toate aceste regulamente au fost puse pe foaie vine momentul in care toti angajatii si managementul au parte de instructaj pentru a lua la cunostinta atat pericolele existente, cat si pe cele care ar putea sa apara in diverse situatii. Cu fiecare nou angajat in parte acest instructaj trebuie sa aiba loc si la fel si daca se schimba locul in care se desfasoara activitatea sau daca se schimba procedurile de munca.
3. Atunci cand este nevoie de echipament de protectie, acesta trebuie sa fie asigurat de catre angajator si trebuie sa se asigure ca este unul certificat si care chiar sa le vina in ajutor angajatilor. De asemenea, in functie de tipul de echipament, acesta trebuie sa fie intretinut daca este cazul si schimbat la intervale regulate de timp.
Beneficiile care, la un loc de munca sigur si sanatos, se pot vedea cu ochiul liber, se vad si in atitudinea angajatilor atunci cand vin si pleaca de la munca. De asemenea reducerea accidentelor si a bolilor profesionale sunt cele care stau la baza tuturor acestor masuri care trebuie sa fie luate. Astfel creste si motivatia angajatilor si satisfactia lor la locul de munca. Si inca un beneficiu important este acela ca organizatia pe care o ai creste in fata ochilor partenerilor si a posibililor angajati.
Investeste in bunastarea angajatilor si vei vedea ca beneficiile pe care aceste investitii ti le aduc iti vor prinde bine pe termen lung.